Reflektion och tacksamhet

Hästar är både dyrt och tidskrävande, men absolut värt v a r e n d a krona. Jag skulle inte vara lycklig om jag inte får ha dem i mitt liv, men vad förutom pengar och tid möjliggör att jag kan satsa på mitt absolut största intresse?
 
Jo, min sambo, min familj, mina vänner - som ställer upp, hjälper till, stöttar och finns med när det går både bra och dåligt, men framförallt har en stor förståelse för all den tid det faktiskt tar. Utan denna förståelse skulle jag inte kunna lägga ner så mycket tid och energi på hästeriet och definitivt inte med ett gott samvete. Jag tror att alla som har ett tidskrävande intresse förstår vad jag menar.
 
De finns även med i motgångarna, för tro mig, hästlivet är fyllt av båda höga toppar och djupa dalar och då känns det skönt att ha någon där som fångar upp en eller agerar bollplank när det går dåligt.
 
Ibland tror jag att de inte vet hur mycket deras stöd och engagemang betyder för mig, men jag hoppas att de känner min tacksamhet och jag försöker ta varje tillfälle i akt att återgälda det till dem. Ingenting är heller så roligt som när man får dela det med flera.
 
En del av Team Kakan
 
 

Helgkurs 27-28 september

Helgens kurs kan sammanfattas med tre ord: rolig, överraskande och motiverande. Efter sommarens träningsläger har jag tränat och tränat och tränat lite till. Även om jag haft något sämre ridpass så har jag känt en markant skillnad i min ridning och hur Kakan bemöter upp mina hjälper. Detta i kombination med konditionsträningen har gett mig både en starkare, men även gladare häst som orkar mer. 
 
Så förstå att jag blev glad när jag fick beröm för min fina ridning och att det var en tydlig skillnad där allt var mycket lättare. Det är ju därför man tränar/åker på kurs; för att få verktyg för att träna hemma som man sedan checkar av med sin tränare som i sin tur ger en nya saker att träna vidare med till nästa träningstillfälle.
 
På grund av min förkylning hade Kakan fått ta det väldigt lugnt dagarna innan, men det har nog bara gjort henne gott för hon var kanonfin och med på noterna redan under uppvärmningen på fredagen. Andreas höll ett öga på oss redan under uppvärmningen och bad mig att inte vara så tveksam vid övergångarna mellan halt-skritt, utan istället vara mer alert, bestämd och kräva mer av henne formmässigt. Jag fick även passa mig för att inte få för mycket vikt till höger, utan tänka vänster i stället.
 
När det sedan var min tur fick jag börja med att repetera voltpunkterna innan vi gick över till övningen "Ruter Ess". Det var en helt ny övning för mig så det tog ett tag innan jag fick kläm på det ordentligt. Andreas ville att jag skulle ha henne hysat rak till att börja med och det underliga var att jag, oavsett varv, blev för lång på högertygeln. Avslutningvis gjorde vi samma övning i galopp där jag fick rida upp henne mot yttertygeln och se till att ha mer driv i henne samtidigt som jag skulle ha koll på voltpunkterna och "Ruter "Ess". Sen gav vi oss och han bad mig åka hem och sova på dagens övning.
 
Dag 1
 

Kakan kändes en aningen tröttare under uppvärmningen den andra dagen, men kom fort igång. Vi fick börja med att checka av gårdagens övning som nu satt som smäck. Så nu blir det till att märka upp voltpunkterna här hemma så att jag kan träna in det så att det sitter i ryggmärgen. "När man är duktig får man hoppa som belöning" och visst pirrade det till lite när han sade det, men jag har aldrig varit nervös eller rädd för att hoppa, så det vara bara kul att äntligen få göra det tillsammans med Kakan.
 
Vi fick värma upp med lite bommar och sen lade Andreas upp ett hinder bakom och sedan två. Min lilla ambitiösa pålle tog sig an uppgiften med hull och hår, men ändå väldigt kontrollerat och hon var så duktig. Det är en sådan härlig känsla när man känner suget och dragningskraften mot hindret. Hon ville bara över!
 
Sist av allt lade han upp tre studshinder, men där tog det stopp. Jag hade lite sämre fart och jag tror att hon tyckte att det såg lite trångt ut, men det gick helt enkelt inte. Andreas hoppade upp och testade, men fick samma resultat och hamnade nästan på halsen när hon pallnitade. Taktikändring och bort med det bakre hindret och nytt försök som gick kanon. Sedan hinder-hinder-bom och det var inte heller några problem. Nytt försök med tre studshinder och då flöt hon över utan problem! Man såg riktigt på henne hur nöjd hon var efteråt och jag blev så stolt över min lilla kaksmula. Efteråt fick jag hopp upp igen och avsluta med den lättare varianten med två i följd och det gick toppen. Jag vet inte vem av mig och Kakan som var gladast efteråt - hon är så fin och har en sådan härlig inställning till allt man hittar på. Nästa gång får jag packa med hoppsadeln för säkerhets skull ifall det blir fler hopptillfällen.
   
Dag 2
 
Jag är i allafall löjligt nöjd med helgen och nu kör vi på och tränar vidare till nästa kurstillfälle så hoppas jag att vi är än bättre! Idag har hon fått komma ut i skogen och jogga loss alla muskler, sedan blir det ett lättare pass på banan imorgon för att repetera kursövningarna medans de sitter färskt i kroppen och så lite vila på tisdag.

Botemedel mot förkylning?

Ägnat dagen åt att slåss med höstförkylningen som intagit min kropp. Vila, mammas svartvinbärssaft och chokladwienerbröd är bra vapen.

Min lilla kakhäst har därmed fått en liten minivila sedan i torsdags, men det kan nog vara lite skönt för henne också. Därför har jag också passat på att boka in en massage åt henne, så att hon får en riktigt skön paus. Vi är lyckligt lottade att ha en egen hästmassör i form av Kakans boxgrannes ägare vid namn Jenny.

Hon har gått ganska intensivt hela sommaren med ca en vilodag per vecka, så då blir det lägligt med några dagars uppladdning. Kakan har svarat kanonbra på konditionsträningen vilket också gett resultat på banan då jag känt att hon är starkare och orkar mer.

I måndags gick det dock dåligt när jag red på banan med undantag för några korta stunder i galoppen. Hon hade gått superbra dagen innan och tanken var att ta vid där jag slutade, men icke sa nicke; jag ville för mycket och red som en kratta från början till slut.

Nu längtar jag bara tills förkylningsvärken har släppt från kroppen och sen är det bara att köra på igen och på fredag åker vi till Kalix på kurs igen. Yaaay!


Bröllopsfotografen

Favoritfotografen hade bestämt sig för att inte fota ett endaste bröllop nästa år. Varför ska det hända precis när vi ska gifta oss? Typiskt...
 
...men hon lovade att höra av sig om det blev några ändringar och tipsade även om några andra som hade lite samma stil, så jag hoppas att någon av dem kan!

Chokladtårta deluxe

 
 
Tårtbotten

Ingredienser:

5 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 ,75 tsk bakpulver
4 msk kakao
3 tsk flytande margarin

 1. Vispa ägg och socker tills det blir fluffigt.
 2. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver och kakao i en annan skål.(Använd gärna gaffel)
 3. Vänd ner ner mjöl och kakaoblandningen med en slev, så att det precis blir blandat ordentligt.  Vispa ej!
 4. Rör ner det smälta smöret.
 5. Smörj och bröa (smör och ströbröd) en rund bakform med löstagbar kant (21-23cm diameter)
 6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50 minuter på 175grader.
 7. Låt tårtbottnen svalna och skär den sedan i tre lager.
Hallon mousse
 
Ingredienser:
2 dl vispgrädde 

1 dl frysta hallon
2 tsk vaniljsocker
 1. Vipsa upp grädden
 2. Mixa hallonen med en mixer (gärna stavmixer)
 3. Sila hallonsåsen genom en finhålig sil för att få bort kärnorna.
  (använd en vanlig matsked och rör i silen med)
 4. Släng kärnorna och häll i vaniljsockret i såsen.
 5. Vänd ner detta i grädden.
 
Mörkchoklad Ganache (gör helst ganachen dagen före eller minst 6 timmar innan du gör tårtan)
 
Ingredienser:
200 gr Mörk blockchoklad
2.5 dl vispgrädde.
 1. Sjud upp den ovispade grädden (får absolut inte koka för då går den inte att vispa efteråt)
 2. Hacka ner chokladen och lägg den i den uppvärmda grädden.
 3. Rör tills allt smält ihop och häll över det i en "vispbar" bunke.
 4. Sätt plast eller lock över bunken och in i kylen (minst 6 timmar, helst över natten)
 5. Vispa sedan upp det till ett härligt fluff!
Tårt finish!
 1. Bred nutella på första lagret av tårtbotten.
 2. Lägg på mittenbotten
 3. Bred på hallonmousse
 4. Spackla nu tårtan med choklad ganachen så slätt du kan.
 5. Dekorera med exempelvis hallon, jordgubbar, hyvlad choklad eller kokos.

Baka, baka, liten kaka!

Nu är "Hela Sverige bakar" igång igen och ger mig inspiration till att baka allt möjligt. Förra helgen var jag sugen på tårta till slut resulterade i en chokladtårta med Nutella- och hallonmoussefyllning.

Jag gör alldeles för lite tårtor och oftast bara när någon fyller år eller när det är typ farsdag, så nu har jag bestämt mig för att göra fler tårtor!


Sensommarmys

Sommaren dröjer sig verkligen kvar med de senaste veckornas soliga och varma väder. Det är helt sjukt att det är +21° c den 9 september! Kan det vara det som kallas för indiansommar kanske?
 
I lördags begav vi oss ut på stan för att besöka matmarknaden och shoppa lite höstkläder och det var fler än vi som bestämt sig för att göra samma sak, för det kryllade av människor. Matmarknaden var en riktig succé och jag hade spanat in det franska bageritältet, men efter att ha sett alla köer så beslutade vi oss tråkigt nog att stå över. Jag hoppas att matmarknaden blir en återkommande händelse för då ska jag vara redo att köa så att jag är hungrig lagom till när jag kommer fram, haha.
 
Sen har jag även hunnit med att ha stalljour, baka en ä c k l i g t salt äppelpaj, boosta bröllopsinspiration, svära över folk som inte kan läsa och parkerar på våran förhyrda parkering, fika och surr med Ankica & co, konditionsträning med min kaksmula till häst, söndagsmiddag med Tonis föräldrar och hundpromenad med Remi.
 
Sömnbrist när måndagen kommer? Oh ja!

Andra saker att bocka av:

 • Bröllopstärna - CHECK!
 • Toastmaster - CHECK!
 • Fotograf - förfrågan skickad...

Inbjudningskort?

Häromdagen diskuterade vi lite angående utformingen av inbjudningskorten och då kommer man såklart också fram till frågan när dessa ska skickas ut. Eftersom bröllopet äger rum mitt i sommaren så känns det viktigt att få ut dem i tid så att alla kan planera in det för man vill ju att alla ska kunna delta. 
 
Jag har googlat runt lite och det verkar som att 3-4 månader är det vanliga, men att man bör tänka på tid på året osv. Det innebär alltså februari/mars för våran del och det känns helt OK för då känns det som att gästerna hinner med att planera in det ifall det hamnar mitt i semestern. De flesta vet redan om datum och plats, men det känns ändå viktigt att skicka ut inbjudningskorten i rätt tid.
 
Innan de skickas ut måste vi fundera på utseendet eftersom det ska ge en hint om vad som komma skall. Jisses, Toni lär nog hinna bli lite less på mig innan det är bestämt eftersom jag är fröken velig. Vi får väl göra som när jag shoppar kläder - kika, prova, lägga undan, fundera, ta beslut, betala.

Ja, jag är ganska omständig och vill fundera innan jag bestämmer mig. Livet med en våg?
 

Soliga solrosor

Stallets gödselstack är ovanligt vacker såhär års!


2 september 2013

Efter en fullspäckad fredag och lördag med familjetid hos syrran i Stridholm, fölvisning, ridning osv. så blev det en väldigt lugn söndag här hemma för både mig och Toni. Ibland är det bara skönt att pyssla på och göra det man känner för och det är väl det som söndagar är till för.
Kakan fick också en liten vilodag igår. Jag var och släppte ut hästarna på morgonen + fixade alla stallsysslorna och sen fick hon mysa på i hagen resten av dagen. Hon har gått riktigt bra den sista tiden med någon enstaka skrittdag här och var. Jag har kört en hel del konditionsträning med henne ute på en av ängarna vid stallet och det tycker vi båda är riktigt roligt, så jag har försökt att lägga upp veckorna med tre konditionspass, tre banpass (styrka/teknik) och så en lugnare dag med vila eller skritt.
 
Nu har jag även fått besked om att jag fick en plats på Andreas-kursen hemma i Kalix i slutet på september, så det ser jag verkligen framemot! Därefter är det kurs i november och december, men inga datum var klara så då får jag avvakta och se om det finns plats då också.

RSS 2.0