Veckan som gått...

Jag har lidit av sömnbrist större delen av veckan. För sena kvällar i kombination med tidiga morgnar är ingen höjdare direkt. Detta har resulterat i att jag legat på minus vad det gäller antalet timmar sömn. Men på morgon har jag Ä N T L I G E N fått sova ut! Det känns i huvudet och kroppen att man är utvilad.

Annars har veckan varit bra med allt från frisörbesök och Fridas hemkomst till att jag och en kollega informerat om vårt arbete/vår arbetsgivare på utbildningsmässan på gymnasiet. Det var första gången sedan studenten som jag gick in genom skolans dörrar och jag kan väl erkänna att man kände sig lite nostalgisk. Man hade det ändå rätt så bra i skolan, dock är jag ändå glad att vara där jag är nu i livet. Det var kul att hålla i informationen och jag var lite pirrig innan vi skulle sätta igång, men det rann av mig så snart jag började prata och då var det riktigt kul!

Frisörbesöket under gårdagen var minst sagt välbehövligt och efteråt så kändes det fräscht och härligt. Jag har avsiktligen valt att spara ut mitt hår och nu har det äntligen gett resultat, men jag har besämt mig att det inte får bli något längre än det är för tillfället. Lagom är bäst eller hur?

Butterfia

Jag kan väl inte direkt påstå att jag var på mitt bästa humör idag. Flexade ut från jobbet vid kl 11.20 och hade planerat in lunch med Frida och Camilla, vilket jag sett fram emot. Sagt och gjort...

Jag kom hem och trots att jag haft igång kupévärmaren under några timmar så var bilen som en frys på hjul. Jag sopade och skrapade och blev lite försenad. Fläkten är sönder och ska lagas, vilket innebär att den för tillfället lever sitt eget icke-samarbetsvilliga-liv. Rutorna immade/isade ganska fort igen och dålig sikt i kombination med snöblindhet går inte så bra ihop, vilket ledde till att jag satt på helspänn för att hålla koll på eventuella "faror" d.v.s. andra bilar och gamla tanter.

Vi tog oss ner på stan och planen var att parkera bilen i Kalix lilla parkeringshus. Tydligen hade alla tänkt samma sak för där fanns det inte en enda ledig plats (!). Det enda möjligheten till en parkering försvann rakt framför näsan på oss då en annan bil hann före.

Därmed var jag rätt så butter under vår lunchdate och det har jag haft liet dåligt samvete över, men det ska jag försöka gottgöra imorgon i stället!

Nu; TACOS!

EntourageJag och Toni är riktiga "seriomaner" och det senaste tillskottet bland våra favoriter är "Entourage". Vi har redan plöjt igenom första säsongen och jag är glatt överraskad! Serien påminner lite om SATC - fast i den manliga versionen...

Good clean fun!


Efter en minst sagt energikrävande vecka så har jag mestadels tagit det lugnt i helgen. Både jag och Toni har jobbat hela veckan och det syns verkligen här hemma då vår lägenhet är i stort behov av städning. Så målet idag är att åtgärda det problemet! Denna söndagen blir nog inte mycket roligare än så!
Me, myself and I

Denna lördagskväll spenderar jag i sällskap med mig själv. Eller rättare sagt så har jag och Sigge begett oss hem till mamma och pappa. Toni spenderar kvällen och natten på annat håll och då passar jag på att åka "hem" och sova och samtidigt spendera lite tid med mamma och pappa. Det känns rätt så skönt och jag antar att man behöver lite egentid ibland.

Sigge och Wille har blivit riktigt bra kompisar och busar som tusan. Jag vet inte hur vanligt det är att katter är kompisar. Sigge får följa med oss både hit och till Tonis föräldrar, dels för att träna att åka bil/transportbur men även för att få busa lite. Wille är bra på att tukta Sigge och lära han lite vett och reson - viktiga saker som han bara kan säga på sitt speciella "kattspråk". För det är ju nämligen så med djuren att inga leksaker eller pussar/kramar kan ge dom det som det får av varann. Det gäller alla djur, oavsett ras och storlek...

Nu gled jag in på ett sidospår, men nu ska jag göra ett försök att se ikapp mig på Gosspi Girl. Godnatt!

Jag undrar...

...om jag också ska haka på den här trenden med Gojibär?


Tur i oturen

©2009 Blåljus-Norr / H-E Altenburg


Ibland blir det verkligen inte som man har tänkt sig och gårdagskvällen var inget undantag. Det hade kunnat sluta riktigt illa, men vi hade tur i oturen och ingen kom till skada. Men om jag tar det från början...

Jag och Mamma åkte som vanligt ut till stallet för att mocka och ta hand om Besse. Vi hade även med Doris som fick följa med som sällskap då Ann-Sofie jobbat natt. Jag hade planerat att longera Besse en stund i paddocken och efter att jag gjort i ordning honom så gick vi ut på gården för att skritta igång honom. Eftersom att det var så pass kallt ute så tänkte vi låta Doris vänta i bilen under den stunden som vi var ute och satte därför i motorvärmaren för att få lite värme i bilen så att hon inte skulle frysa. Normalt sett så brukar vi sätta in henne i bilen i samband med att vi går ut med Besse, men just igår lät vi henne vara kvar med oss på gården en stund medans jag värmde upp.

Efter ca 10 min så ser vi sedan hur det ryker och slår upp eldslågor vid framdörren på passagerarsätet. PANIK! Bilen brinner och den står ca 1,5-2 m från höladan och stallet. Under några sekunder så står allt stilla innan tankeverksamheten kommer igång. Inne i mitt huvud ser jag bilen, höladan och stalllet brinna upp. Mamma roper att jag ska ringa 112 och springer sedan till stallet för att hämta hjälp. Jag ringer och en kvinna svarar som meddelar att hon ska skicka en bil. Kvinnan vill sedan fortsätta prata med mig tills dess att brandkåren kommer, vilket jag snabbt meddelar att jag inte har möjlighet att göra då jag står med en häst i ena handen och har en brinnande bil vid stallknuten så jag tackar för hjälpen och lägger på. Jag förstod att hon bara försökte göra sitt jobb, men det fanns ingen tid att stå och prata i telefonen.

Jag går in med Besse i stallet och under tiden har elden lugnat sig lite. I väntan på att brandbilen ska anlända så försöker vi att hitta brandsläckare samt få igång vattnet till brandslangen. Ingen brandsläckare finns någonstans och vattnet till brandslangen går inte att sätta på då vredet till vattenkranen har fastnat/rostat fast.

Först på plats är en man från räddningstjänsten som gör en första lägeskontroll för att sedan kalla på förstärkning. Bland annat så öppnar han förardörren och konstaterar att det brinner inne i bilkupén. Brandbilen anländer och de sätter genast igång med släckningsarbetet och får kontroll över situationen. Den värsta faran är därmed över och det puttar undan bilen en lång bit ifrån stallet.

När de är färdiga visar dem även vad de tror var förklaringen till att elden uppstod. De inre, små eltrådarna i kupevärmarsladden var nämligen nötta och hade självantänt, vilket hade bränt upp hela det yttre, skyddande gummihöljet på sladden och därefter spridit sig vidare i bilkupén.

Trots en väldigt obehaglig upplevelse så är jag glad och tacksam att ingen blev skadad och Doris INTE var i bilen. Det enda som blev skadat var bilen och materiella saker går alltid att ersätta. Jag ser det som en liten varning till alla att se över att det finns brandsläckare och fungerande brandslangar där man vistas och speciellt i stallet, men även hemma. Det hade nämligen varit till stor hjälp om allt fungerat och att brandsläckare funnits, speciellt om elden urartat. Brandmännen och mannen från räddningstjänsten var mycket kritiska till att det inte fanns några brandförebyggande hjälpmedel på plats vilket dem ville att vi skulle framföra till "de styrande" på gården.

Blåljus-Norr var även dem relativt fort på plats för att fotografera och förevigade delar av händelsen på bild. Fotona finna HÄR.

Nu vänder det!

Det verkar finnas lite hopp i den här kylan. I alla fall enligt YR.no's väderprognos...

 


Favoritrecept!

Kyckling i grön curry

4 portioner

4 st kycklingfiléer
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 gröna paprikor
150 gr haricots verts
2 msk olja
3 msk gön currypasta
2 burkar kokosmjölk
2 msk fisksås
1 msk ostronsås
2 tsk socker
2 msk vitvinsvinäger
juice av pressad lime


Gör så här:

1. Strimla kycklingen grovt.

2. Finstrimla löken och finhacka vitlöken.

3. Kärna ur paprikan och skär den i strimlor.

4. Bryn currypasten i olja någon minut och tillsätt sedan kycklingstrimlorna. Tillsätt lök, vitlök samt paprika och fräs en kort stund. Häll sedan över kycklingen och grönsakerna i en något större kastrull.

5. Tillsätt haricotsvertsen, kokosmjölk, fisksås, ostronsås, socker och vinäger. Låt småputtra i 10-15 minuter. Smaka ev. av med mer vinäger eller lime. Servera med jasminris.

Summering 2009

- Bessman bryter griffelbenet - opereras - rehabiliteras och blir bra igen!
- Min äldsta bästa vän flyttar söderut
- Upptäcker motvilligt "Twilight", vilket inkl. både filmerna och böckerna
- Spenderar 1 vecka på Kreta med Toni
- Letar lägenhet - hittar en - flyttar hemifrån med Toni
- Hittar balansen och får ett flertal "Hallelujahmoments" tack vare min kära syster gällande ridningen/träningen med Besse
- Upplever ett jordskalv i Kalix
- Hälsar på Frida i hennes nya hem och reser för första gången med Camilla
- Får fast anställning fr.o.m 2009-12-01
- Sigge flyttar in


Vinterritt


Jag startade min dag med en otroligt härlig uteritt med Siv och Brollan som sällskap. Vi trotsade kylan (-23° c i kombination med isande vind) och tog "Pondestigen" upp i skogen för att sedan fortsätta mot Stråkanäs. Solen kämpade sig en bit upp och inne i skogen var det vindstilla och vykortslikt. Vi höll ett relativt lugnt tempo, men hann ändå med både lite lättare styrke- samt konditionsträning. Kylan bekom varken oss eller hästarna, men jag är ändå tacksam för mitt ylleunderställ och mina rejäla vinterridhanskar! Det höll mig varm hela vägen i skogen och in på gården.

Sommaren har sina fördelar med ljusa kvällar och värme, men för egen del så uppskattar jag vintern minst lika mycket när det är rejält med snö - som då erbjuder en massa olika träningsalternativ.

Veckoupplägg

Man blir alldeles för bortskämd med all denna ledighet som varit nu i samband med alla storhelger. Ikväll blir det att ställa in klockan på 05.30 då jag börjar min arbetsdag 07.00. Dock blir det lite av en mjukstart då jag har turen att få vara ledig under Trettondagarna också - så än är det inte över! Min vecka kommer att se ut på följande sätt:

Måndag 7.00-15-37
Tisdag LEDIG
Onsdag LEDIG
Torsdag 8.00-16.37
Fredag 9.23-18.00

Men nu ska jag och min bättre hälft krypa till kojs så att man (förhoppningsvis) kommer vara relativt utvilad imorgon! Sov gott!

Fynda, fynda!(Foto: hooks.se)

Jag kunde inte motstå att klicka hem dessa ridbyxor från Hööks. Även de har mellandagsrea, vilket innebär halva priset. Jag har redan ett par i mörkbrunt som blivit mina favoriter. Så nu fick det bli ett par beiga så att man kan variera. Som liten var jag emot alla ridbyxor med de s k "gubbvecken", men nu är dem det enda jag vill ha. Efter lite överläggning med mig själv så är dem nu på väg hem till mig!Dagens promenad!

"Kalvholmen"

 

Doris & Rio


Långpromenad

Trots att termometern visar på dryga -18° c så ska jag snart bege mig ut på en promenad med systeryster, Camilla och vovvarna. Kylan berör mig inte desto mer, jag tycker bara att det är så härligt att få komma ut och röra på sig.

Det blir en långpromenad efter Kalvholmen och det är så fint ute i skogen med alla snötyngda granar. Närheten ut till vägen efter Kalvholmen är faktiskt något som jag saknar sedan vi flyttade till lägenheten. Mamma och Pappa har den alldeles inpå knuten och det har alltid varit så enkelt och nära när man varit sugen på en promenad. Det finns många fördelar med att bo så pass centralt som vi gör nu, men man blir rätt så less på promenadstråken efter tag.

Vi sparkar igång det nya året...

....med lite goda nyheter:

SÄSONG 4 AV MIN ABSOLUTA FAVORITSERIE GENOM TIDERNA HAR BÖRJAT...
RSS 2.0