Spekulera mera?

Ibland kan jag förundras över hur mycket tid man lägger ner i att spekulera om saker och händelser. Ofta finner man sig själv spekulerandes om allt och alla, utan att egentligen veta varför. Vad fyller dessa spekulationer för mening? För de är ju just bara spekulationer vilket innebär en massa påståenden man förmodligen aldrig kommer att få något vettigt svar på. Är det bara ett enkelt sätt att fördriva tid?

Såhär säger den svenska ordlistan:

"Spekulera → tänka djupt, intensivt, filosofiskt för att (i regel enbart med hjälp av förståndet eller förmå­gan till reflexion) söka finna svar på väsentliga frågor (om tillvarons gåtor, tingens väsen o. d.). Grubbla över sådana frågor som (med hänsyn till dess art eller föremål) anses meningslöst/onyttigt. Göra lösa antaganden, fundera."

Det som fick mig att fundera över detta var då vi i lördagskväll åkte till Haparanda för ett besök på MAX. Då vi beställt och betalat satte vi oss ner för att vänta på våran mat. Det hela började med att det kom in en grupp med IKEA-anställda. Klockan var då ca 23.00 och våran första tanke var "Hmm, undrar varför de jobbar så sent?". I våra funderingar försökte vi hitta svar, men de bara ledde till fler och fler frågor.

Mitt i allt hörde vi att de pratade skånska eller någon annan dialekt, vilket resulterade i ännu fler frågor "Vad gör de här?" och förslag på svar "Utbildning eller arbete?" osv. Dessa stackars personer var nog inte ens medvetna om att de var anledningen till vårat diskussionsämne. Våra spekulationer slutade i och med att vi fick våran mat, men efter ca 5 min var vi igång igen då dessa personer-utan-förklaring satte sig vid bordet in till vårat. Kristina råkades då få en skymt av deras passer-kort vilket var märkt "Besökare". Detta svar gav oss nog med lugn och ro för att kunna äta upp våran mat så att vi sedan kunde bege oss hem mot Kalix igen.

Så vad fick vi ut av detta? Som jag tidigare nämnde är det troligen inget mer än ett enkelt tidsfördriv. Kanske är det också ett sätt att stilla sin egen nyfikenhet och ge sig själv ett svar? För spekulera, det gör man ju när man inte vet.

Kommentarer
Postat av: Camilla

Det var ju tur att Kristina såg skylten annars hade vi funderat över det hela vägen hem :P

2008-06-03 @ 10:26:10
URL: http://camillelena.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0